vetovihjeet.org logo
Search
Close this search box.

Liigan vedonlyönti ja vetovihjeet

Liiga

Vinkit ja vihjeet, mitä on hyvä tietää Liigan vedonlyönnistä. 

Vetovihjeet läppärillä
Liiga

Liiga historiaa

Liiga tunnetaan myös nimellä SM-liiga ja se jääkiekkoa miesten pääsarjassa Suomessa. Se on perustettu vuonna 1975 ja se tuli silloin korvaamaan niin sanotun SM-sarjan, jota pelattiin vuodesta 1928 lähtien. Liiga ei toimi lainkaan Jääkiekkoliiton alaisuudessa vaan erillään siitä. Liigassa on joukkueita kaikkiaan 15 ja ne on jaettu kolmen joukkueen lohkoihin. Lohkoja on siis kaikkiaan 5.

Lohkoilla ei ole mitään muuta merkitystä kuin se, että ne pelaavat keskenään niin sanotut ylimääräiset paikallisottelut. Liiga on siinä mielessä mielenkiintoinen, että se on suljettu sarja, jonne ei voi nousta eikä sieltä pudota. Mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka kauan näemme Liigan nykyisessä muodossaan.

Liiga vedonlyönnissä

Jos mietitään suomalaista jääkiekkoa, niin Liiga on ehdottomasti yksi suosituimmista, mitä vedonlyöntiin tulee. Se on kasvattanut suosiotaan vähitellen, mutta kaikkein eniten vetoja tehdään siinä vaiheessa, kun pudotuspelit alkavat keväällä. Silloin suomalaisten mielenkiinto vedonlyöntiin nousee selvästi.

Kaikki eivät halua seurata niin tarkasti NHL -pelejä, joten silloin kotimainen Liiga on varteenotettava vaihtoehto jääkiekon vedonlyönnissä. Vaikka periaatteessa pelit ovat hyvin samanlaisia NHL:ssä ja Liigassa, niin on myös muistettava, että Pohjois-Amerikan kaukalot ovat hiukan pienempiä kuin suomalainen vastaava eikä suomalaisessa pelaamisessa ole yhtä paljon rahaa kuin NHL:ssä.

Miten vedonlyöntiin voi valmistautua

Vedonlyönti ei välttämättä ole kovin helppoa, vaan sen eteen joutuu tekemään työtä etukäteen ja joukkueet on opittava vähitellen tuntemaan. Tärkeää tietoa tuovat ehdottomasti edellisen kauden tilastot ja jos pelejä on kuluvalla kaudella jo ehtinyt mennä, niin ne tilastot. Niiden avulla on helpompi selvittää jo silloisia joukkueiden tasoeroja sekä sitä, miten eri joukkueet pelaavat koti- ja vierasotteluita sekä onko Liiga kuinka maalipainotteinen.

 

Tilastoista myös näkee pidemmältä ajalta, miten maalimäärät ovat vuosien aikana nousseet tai laskeneet. Silloin voi miettiä niiden syitä ja nähdä myös, onko valmennuksella ollut vaikutusta jompaankumpaan suuntaan. Vuosien mittaan pelit ovat Liigassa saaneet ainakin vauhtia ja se on myös lisännyt maalinteko paikkoja.

vedonlyöntivinkit jalkapalloon

Miten voi rankata Liiga joukkueet

Ennen kauden alkua voi hahmotella edellisen kauden tulosten perusteella tasoeroja joukkueiden välillä ja laittaa joukkueet jonkinlaiseen järjestykseen. Selväähän on se, että osa joukkueista ovat huippuja ja sarjan hännille jää heikommat joukkueet. Siihen väliin mahtuu keskikasti, jotka voi vielä jaotella kolmeen ryhmään.

Ihan suoraan ei Liiga joukkueita laittaa edellisen kauden mukaan järjestykseen, koska pelaajasiirrot saattavat vaikuttaa jonkin verran joukkueen menestykseen. Silloin on mietittävä, miten siirto vaikuttaa joukkueen kokoonpanoon ja kuinka nopeasti uusi pelaaja pääsee kiinni joukkueen rytmiin. Lisäksi varsinkin nuorilla pelaajilla täytetyt joukkueet kehittyvät jatkuvasti, joten niiltä voi kauden aikana odottaa parempaa.

Useat joukkueet saattavat olla muutaman huippupelaajan varassa, mutta sitten on joukkueita, joilla on paljon tasavahvoja pelaajia ja ne voivat nousta myös tasaisuutensa vuoksi rankingissa varsin ylös. Kaikkea tätä ei välttämättä tarvitse itse tutkia, koska myös Liigan pelaajista on paljon analyysejä.

Liiga jääkiekkovedonlyönnissä

Mitä pelimuotoja on jääkiekkovedonlyönnissä

Kaikkein perinteisin on 1×2 ja tämä toimii samalla tavoin sekä Liigassa että NHL:ssä. Siinä veikataan jompaakumpaa joukkuetta voittajaksi ja toinen mahdollisuus on tasapeli. Todennäköisyys antaa vaihtoehdoille kertoimet ja lisäksi siihen vaikuttaa myös se, kuinka suosittuja vedot kutakin vaihtoehtoa kohtaan ovat.

Yhä suosituimpia ovat kuitenkin pelaajavedot. Mukaan ovat tulleet myös tasoitusvedon kohteet, jossa jatkoaika vaikuttaa vahvasti todennäköisyyksiin ja kertoimiin. Siinä tasapelistä jatkoajalle meno tarkoittaa sitä, että panos palautetaan. Nämä muutokset ovat tuoneet vedonlyöntiin paljon uutta mielenkiintoa.

Muita vedonlyöntimuotoja ovat:

Ilmaiset vetovihjeet

Liiga ja tilastot

Parhaimmat vetovihjeet saa silloin, kun pystyy lukemaan erilaisia ja monipuolisia tilastoja. NHL:ssä tilastot ovat monipuoliset ja hyvinkin edistyneet, mutta Liiga on tästä poikkeus. Edistyneitä tuloksia ei juurikaan ole, joten jos haluaa tarkkoja tilastoja, niin niitä on itse pidettävä sekä analysoitava. 

Liigaa seuraava voi ensimmäisenä katsoa sarjataulukkoa sekä käydä läpi kuntopuntaria, joiden avulla voi saada jonkinlaista kuvaa siitä, mikä taso kullakin joukkueella on sillä hetkellä. Totuus on kuitenkin se, että näiden kahden avulla ei kovin tarkkaa tasoa saa haarukoitua ja sarjataulukkokin kertoo totuutta paremmin, kun kausi etenee pidemmälle.

Yksi kiinnostuksen kohden voi olla se, miten joukkueiden edelliset kohtaamiset ovat sujuneet, mutta myös sekään ei anna täyttä kuvaa nykytilanteesta ja vedon tekeminen sen avulla ei välttämättä perustu tietoon vaan hyvään arvaamiseen, jolloin mahdollisuus vedon voittamiseen eivät ole niin isot.

Maaliodottama eli Expected goals

Maaliodottama on vähitellen noussut vedonlyöjien tietoisuuteen ja se on yksi tapa tehdä vetoja. Silti sekään ei aina kerro koko totuutta joukkueiden tilasta, vaikka pisteet jaetaankin saatujen maalien perusteella. Maaliodottama pyrkii kertomaan sen, miten paljon joukkue ansaitsisi maaleja, kun katsotaan maalipaikat ja niiden laatu.

Siihen vaikuttaa myös se, mistä yksittäinen laukaus on lähtenyt ja niissä voidaan huomioida myös se, lähteekö laukaus suoraan syötöstä. Tämäkään ei tilastona ole täydellinen, mutta se on joka tapauksessa varsin hyödyllinen työkalu, jos sen perusteet tuntee tarkasti.

Vedonlyöntibonukset​

Liiga ja muut tilastot

Maalivahdit ovat varsin tärkeässä roolissa, joten heihin kohdistuvat tilastot ovat merkittäviä. Tästä tilastosta löytyykin vetovihjeet jo vähän tarkemmalta tasolta. Niistä tutuimmat ja tärkeimmät arvot löytyvät päästettyjen maalien keskiarvosta, torjuntaprosentista sekä voittoprosentista. Tosin tuo viimeinen kuvaa enemmän joukkueen suoriutumista kuin maalivahdin.

Torjuntaprosentti on varsin yksinkertainen ja se kertoo, miten paljon maalivahti on laukauksista torjunut. Siinä ei oteta huomioon lainkaan sitä, millaisia laukaukset ovat olleet laadultaan. Prosentti kertoo pelkästään määrän. Tämäkin on vihjeenä hyvin suuntaa antava, koska maalivahdillakin voi olla huono päivä ja normaalisti varmaotteinen maalivahti joutuu huonona päivänä päästämään kiekon toisensa perään verkon perälle.

Vältä pahimpia sudenkuoppia

Mitä pidempään jääkiekkoa seuraa, sitä “tutummaksi” joukkueet tulevat ja Liiga on kuin toinen koti kavereineen. Silloin sortuu helposti virheisiin joko yli- tai aliarvioimalla joukkueita. Jääkiekko on myös laji, jossa tapahtuu myös yllätyksiä, joten yllättävä häviö ei vielä tee sarjajohtajasta huonoa joukkuetta. Joskus joukkuekin voi mennä peliin ylimielisesti ja heikompi joukkue pystyy siinä tilanteessa parhaaseen suoritukseensa.

Sosiaalinen media vaikuttaa myös usein ajatteluun, jolloin oma arvostelukyky laskee ja ottaa huomioon muiden näkemykset tai kommentit. Mediakin haluaa myydä omaa raflaavaa sisältöään ja silloin siihen saattaa uskoa, vaikka alun perin onkin ollut eri mieltä. Kaikki tämä vaikuttaa mahdollisiin vetojen tekemisiin.

Sekin on muistettava, että jos ei löydä itselleen sopivaa kohdetta, on järkeä jättää se kerta kokonaan väliin eikä laittaa rahojaan kiinni kohteeseen, joka on itselle vieras. Vaikka Liiga tuntuu tutulta ja myös sen joukkueet, pitää tunteet aina jättää huomioimatta ja vedot on tehtävä mieluummin järjen mukaan.